Bahan- bahan (loyang 15~18 inch):
- 120g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 80g gula
- 3 sudu besar maple syrup
- 50ml minyak masak
- 2 biji telur
- 1 biji pisang (besar)
- 1 sudu besar + 2 sudu kecil air
Cara- cara:
- Alas bekas poundcake dgn oven paper atau sapu dgn butter . Panaskan oven ke suhu 180C.
- Ayak tepung dan baking powder.
- Masukkan telur, gula, minyak ke dalam mangkuk lain. Pukul sedikit. Isikan fry pan dengan air, panaskan. Bila air dah panas, letakkan mangkuk tadi. Kacau sehingga gula cair.
-
Masukkan tepung yang telah di ayak ke dlm 3. Kacau sehingga sebati.
Potong pisang lebih kurang 1cm panjang. Panaskan maple syrup dalam kuali pada api perlahan dengan. Dengan perlahan-lahan masukkan pisang yg telah dipotong. Sejukkan.
- Tuangkan maple syrup dan pisang ke dalam mangkuk tepung dan telur tadi. Kacau dengan perlahan.Tuangkan ke dalam loyang.
- Bakar dengan suhu 180c selama 30-35 minit.
-
source : http://www.myresipi.com/top/detail/2137
No comments:
Post a Comment