Monday, November 24, 2008

Banana Caramel (Maple Syrup) Cake

Bahan- bahan (loyang 15~18 inch):
  • 120g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 80g gula
  • 3 sudu besar maple syrup
  • 50ml minyak masak
  • 2 biji telur
  • 1 biji pisang (besar)
  • 1 sudu besar + 2 sudu kecil air
Cara- cara:
  1. Alas bekas poundcake dgn oven paper atau sapu dgn butter . Panaskan oven ke suhu 180C.
  2. Ayak tepung dan baking powder.
  3. Masukkan telur, gula, minyak ke dalam mangkuk lain. Pukul sedikit. Isikan fry pan dengan air, panaskan. Bila air dah panas, letakkan mangkuk tadi. Kacau sehingga gula cair.
  4. Masukkan tepung yang telah di ayak ke dlm 3. Kacau sehingga sebati.
  5. Potong pisang lebih kurang 1cm panjang. Panaskan maple syrup dalam kuali pada api perlahan dengan. Dengan perlahan-lahan masukkan pisang yg telah dipotong. Sejukkan.
  6. Tuangkan maple syrup dan pisang ke dalam mangkuk tepung dan telur tadi. Kacau dengan perlahan.Tuangkan ke dalam loyang.
  7. Bakar dengan suhu 180c selama 30-35 minit.

source : http://www.myresipi.com/top/detail/2137

No comments: