Ingredients:
- 1/2 ekor ayam
- 4 sudu makan minyak
- 2 sudu makan air asam pekat
- 1 cawan air
- 1 cawan santan pekat
- gula & garam ikut citarasa
Ingredients utk dikisar:
- 6 ulas bawang putih
- 4 batang serai
- 2 sudu besar cili boh
- 2cm halia
- 5 ulas bawang merah kecil
Ingredients utk perap ayam:
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu makan cili serbuk
- 1 sudu besar kunyit serbuk
Cara-cara:
- Ayam diperap dengan ingredients utk perap. Perap sekurang2nya 1 hour,but lebih lama lebih baik.
- In a frying pam, masukkan minyak sedikit untuk goreng ayam. Goreng ayam, pada api yg agak besar, untuk garingkan sedikit bahagian kulit ayam sahaja. (ayam x payah goreng smpai masak pun x ape), sesudah goreng, ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bahan2 rempah yang sudah dikisar untuk kuah.
- Masukkan air asam.
- Masukkan air then biarkan sebentar
- kemudian masukkan santan, gula and garam secukup rasa.
- Masukkan ayam yang dah di goreng sikit tadi.
- Masak di api yang perlahan sehingga agak kering dan ayam sudah masak.
No comments:
Post a Comment