Tuesday, November 18, 2008

Ayam percik -improved version

Ingredients:

  • 1/2 ekor ayam
  • 4 sudu makan minyak
  • 2 sudu makan air asam pekat
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan pekat
  • gula & garam ikut citarasa

Ingredients utk dikisar:

  • 6 ulas bawang putih
  • 4 batang serai
  • 2 sudu besar cili boh
  • 2cm halia
  • 5 ulas bawang merah kecil

Ingredients utk perap ayam:

  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu makan cili serbuk
  • 1 sudu besar kunyit serbuk

Cara-cara:

  1. Ayam diperap dengan ingredients utk perap. Perap sekurang2nya 1 hour,but lebih lama lebih baik.
  2. In a frying pam, masukkan minyak sedikit untuk goreng ayam. Goreng ayam, pada api yg agak besar, untuk garingkan sedikit bahagian kulit ayam sahaja. (ayam x payah goreng smpai masak pun x ape), sesudah goreng, ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan2 rempah yang sudah dikisar untuk kuah.
  4. Masukkan air asam.
  5. Masukkan air then biarkan sebentar
  6. kemudian masukkan santan, gula and garam secukup rasa.
  7. Masukkan ayam yang dah di goreng sikit tadi.
  8. Masak di api yang perlahan sehingga agak kering dan ayam sudah masak.

No comments: