Kulit
- 250gm tepung gandum
- 150gm butter
- 90gm gula halus
- sedikit garam
- sebiji telur merah
- 4 biji epal (dipotong dadu)
- 3 sudu besar gula hals
- 3 sudu besar tepung jagung
- 1/2 cawan air
Untuk Kulit
- Pukul butter dgn gula hingga kembang.
- Masukn kuning telur,tepung dan garam dan gaulkan sehingga rata.
- Letak dalam peti sejuk sebentar.
- Masukkan gula,air dan epal ke dalam periuk.
- Masukn tepung jagung yg telah dilarutkan dengan sedikit air.Kacau sampai pekat dan masukkan sedikit garam.
- Panaskan oven ke 200 darjah celcius.
- Letak separuh dari doh kulit dalam bekas yang sesuai untuk dibakar. Bakar selama 10 minit.
- Keluarkan kulit dari oven dan letakkan inti.
- Tutup pai dengan lebihan doh kulit tadi. Bahagian atas pai boleh di cucuk-cucuk dengan garfu untuk bagi kesan yang lebih dramatik. :P
- Sambung bakar selama 25 hingga 30 minit.
No comments:
Post a Comment