Tuesday, November 11, 2008

Apple Pie

Bahan- bahan:
Kulit
  • 250gm tepung gandum
  • 150gm butter
  • 90gm gula halus
  • sedikit garam
  • sebiji telur merah
Inti
  • 4 biji epal (dipotong dadu)
  • 3 sudu besar gula hals
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 cawan air
Cara- cara:
Untuk Kulit
  1. Pukul butter dgn gula hingga kembang.
  2. Masukn kuning telur,tepung dan garam dan gaulkan sehingga rata.
  3. Letak dalam peti sejuk sebentar.
Untuk Inti
  1. Masukkan gula,air dan epal ke dalam periuk.
  2. Masukn tepung jagung yg telah dilarutkan dengan sedikit air.Kacau sampai pekat dan masukkan sedikit garam.
Penyediaan
  1. Panaskan oven ke 200 darjah celcius.
  2. Letak separuh dari doh kulit dalam bekas yang sesuai untuk dibakar. Bakar selama 10 minit.
  3. Keluarkan kulit dari oven dan letakkan inti.
  4. Tutup pai dengan lebihan doh kulit tadi. Bahagian atas pai boleh di cucuk-cucuk dengan garfu untuk bagi kesan yang lebih dramatik. :P
  5. Sambung bakar selama 25 hingga 30 minit.
source: http://www.myresipi.com/top/detail/2046

No comments: