Bahan- bahan ( loyang 18 inch)
- 1 biji epal kupaskan kulit
- 100g mentega-suhu bilik
- 80g gula halus
- 2 sudu besar gula
- 2 biji telur
- 100ml fresh cream/whipping cream
- 150g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- Epal yang telah dikupaskan kulit tadi di potong dadu-dadu (kecil2). Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut. Atau boleh juga masuk ke dalam microwave. Panaskan selama 3 minit.
- Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.
- Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
- Lepas itu, masukkan fresh cream. Pukul lagi
- Kemudian masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder. Kacau hingga sebati
- Akhir sekali masukkan epal tadi dengan air dari epal sekali. Kacaukan. Lepas tu masukkanlah ke dalam loyang.
- Bakar selama 35 minit dengan suhu 180C
No comments:
Post a Comment