Monday, August 25, 2008

mee kari udang


ingredients:

untuk bahan tumis, blend semua:
  • udang kering segenggam lebey kurang
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 10 tangkai cili kering yang dah direndam air panas

bahan2 lain untuk kuah kari:
  • kulit kayu manis , bunga lawang skit
  • santan pekat secawan
  • serbuk kari 4 sudu makan
  • udang fresh secukupnya, dibersihkan dan dibuang kulit
cara - cara:
  1. panaskan minyak, tumis kulit kayu manis and bunga lawang tuh
  2. tumis semua bahan yang dah di blend
  3. masukkan kari yg dah di carikan jadi 'paste'.
  4. masukkan air about 4 cawan
  5. masukkan udang
  6. biar udang masak skit then masukkan santan
  7. tambah kan garam and gula secukup rasa
untuk bahan2 nak makan:
  • rebus mee
  • rebus taugeh , fish cake dll. (ikot suke)
Hidang semua and kalau suke makan la dgn sambal.
Dan jangan lupe, makan la dengan org tersayang!!..hehe

source: http://www.myresipi.com/top/detail/4146

No comments: