Thursday, August 21, 2008

Ayam Percik


ingredients:
  • 1/2 ekor ayam
  • 4 sudu makan minyak
  • 2 sudu makan air asam pekat
  • 4 batang serai (dititik)
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan pekat
  • gula & garam ikut citarasa

ingredients utk dikisar:

  • 6 ulas bawang putih
  • 12 tangkai cili kering
  • 2cm halia
  • 5 ulas bawang merah kecil

ingredients utk perap ayam:

  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu makan cili serbuk
  • 1 teaspoon kunyit serbuk
Ayam diperap dengan ingredients utk perap. Perap sekurang2nya 1 hour,but lebih lama lebih baik.



Cara2 Memasak kuah
  1. Panaskan minyak, tumis bahan2 rempah untuk kuah
  2. masukkan air asam dan serai
  3. Masukkan air then biarkan sebentar
  4. kemudian masukkan santan, gula and garam secukup rasa dan Masak di api yang perlahan.
Sudah masak, ketepikan.

Utk membakar ayam, boleh gunakan tempat BBQ or oven utk membakar bt i don't have either. so bakar in frying pan je la..hehe. Bakar ayam sambil dicelup2 kan dgn kuah. Bakar hingga ayam masak.

source : http://www.myresipi.com/top/detail/32

No comments: