Bahan - bahan:
(sekeping pizza berukuran 23-30cm)
Kulit Pizza
200 g (2 cawan) tepung gandum
20 g (2 sudu teh) yis segera
3 g (1/2 sudu teh) garam
5 g (1 sudu teh) gula
10 g (2 sudu makan) minyak sayuran
atau minyak zaitun
air suam untuk menguli
Topping
Pizza sauce or Tomato ketchup
Basil
Corn (yg dalam tin tuh je)
Mayonis
Pizza cheese (mozzarella )
Cara- cara:
- Campurkan tepung gandum, yis, garam, gula dan minyak dalam mangkuk besar. Gaul- gaul, kemudian masukkan air suam sedikit demi sedikit.
- Uli adunan tersebut sehingga ia menjadi satu doh yang lembut dan elastik.
- Masukkan doh ke dalam bekas yang telah disapu minyak dan diletakkan di tempat yang panas selama 40 minit. Doh ini akan naik seganda.
- Minyakkan acuan piza.
- Canaikan doh ke atas acuan pizza dan buatkan bentuk bulat dengan ketebalan 2 cm dan tinggalkan selama 10 minit sebelum diletakkan topping.
- Sapukan sos pizza ke atas doh pizza tadi, then taburkan sikit daun basil.
- Jagung dalam tin di tapis airnya dan digaulkan dengan mayonis secukupnya.
- Letakkan jagung bermayonis ke atas pizza.
- Taburkan pizza cheese secukupnya.
- Kemudian bakar di dalam oven suhu 200celcius selama 20 minit.
Note : Saiz acuan piza berukuran 23-30 sm diameter.
source: http://www.geocities.com/pizzaresepi/diet_pizza.htm
No comments:
Post a Comment