Wednesday, October 22, 2008

Mayo-Corn Pizza


Bahan - bahan:
(sekeping pizza berukuran 23-30cm)

Kulit Pizza
200 g (2 cawan) tepung gandum
20 g (2 sudu teh) yis segera
3 g (1/2 sudu teh) garam
5 g (1 sudu teh) gula
10 g (2 sudu makan) minyak sayuran
atau minyak zaitun
air suam untuk menguli

Topping
Pizza sauce or Tomato ketchup
Basil
Corn (yg dalam tin tuh je)
Mayonis
Pizza cheese (mozzarella )

Cara- cara:
  1. Campurkan tepung gandum, yis, garam, gula dan minyak dalam mangkuk besar. Gaul- gaul, kemudian masukkan air suam sedikit demi sedikit.
  2. Uli adunan tersebut sehingga ia menjadi satu doh yang lembut dan elastik.
  3. Masukkan doh ke dalam bekas yang telah disapu minyak dan diletakkan di tempat yang panas selama 40 minit. Doh ini akan naik seganda.
  4. Minyakkan acuan piza.
  5. Canaikan doh ke atas acuan pizza dan buatkan bentuk bulat dengan ketebalan 2 cm dan tinggalkan selama 10 minit sebelum diletakkan topping.
  6. Sapukan sos pizza ke atas doh pizza tadi, then taburkan sikit daun basil.
  7. Jagung dalam tin di tapis airnya dan digaulkan dengan mayonis secukupnya.
  8. Letakkan jagung bermayonis ke atas pizza.
  9. Taburkan pizza cheese secukupnya.
  10. Kemudian bakar di dalam oven suhu 200celcius selama 20 minit.

Note : Saiz acuan piza berukuran 23-30 sm diameter.

source: http://www.geocities.com/pizzaresepi/diet_pizza.htm

No comments: