Tuesday, October 28, 2008

Sponge cake


Ingredients (18cm):
  • 3 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum (100g)
  • 1 cawan gula (100g)
  • 2 sudu kecil susu segar
  • 15g butter
  • esen vanila
Cara-Cara:
  1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah.
  2. Pecahkan telur dalam bowl, pukul dengan hand mixer.
  3. Masukkan gula ke 2. then pukul sampai gebu. (smpai boleh tulis huruf dengan hand mixer)
  4. Masukka sedikit essen vanilla dan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan gaul rata.
  5. Dalam bekas lain panaskan susu dan cairkan butter di dalamnya (atau masukkan dlm bowl microve and tutup dgn cling wrap, panaskan 40saat)
  6. Masukkan campuran susu dan butter,pukul without using hand mixer hingga sebati.
  7. Masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25-30 minit.
  8. Lepas masak, keluarkan dari loyang utk membenarkan udara keluar, then letak atas jaring besi utk membenarkan pengudaraan.

No comments: