Thursday, October 30, 2008

Plain Bagel


Bahan- bahan (untuk 6 biji):
  • 300g tepung roti
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil dry yeast
  • 170ml air








Cara- cara:
  1. Campurkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk. Uli sehingga tak melekat ditangan.
  2. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Buat bentuk bulat dan rehatkan selama 5 minit.
  3. Ambik satu biji doh. Canai jadi mcm bentuk Oval (bujur)
  4. Gulung doh memanjang dari arah seperti dlm gambar.
  5. Pastu getel biar jadi panjang lebih kurang 24-25cm.
  6. Tekan pada satu bahagian hujung. Biar jadi leper.
  7. Ketemukan dua hujungnya.
  8. Cantumkan kedua-dua hujung. Biarkan bercantum
  9. Buat sampai habis. Biarkan naik selama 40-45minit.(doh naek 2 kali ganda)
  10. Panaskan oven sehingga 210 degree. Untuk bagi bagel nampak berkilat, sebelum bakar bagel dalam oven; dalam fry pan, panaskan air sehingga mendidih. Perlahankan api. Masukkan 1 sudu besar madu. Masukkan pula bagel tadi. Biarkan bagel terendam air selama 30 saat utk setiap permukaan.
  11. Kemudian terus bakar bagel dalam oven suhu 210 darjah selama 13minit.
source :http://www.myresipi.com/top/detail/2498

No comments: