Tuesday, October 28, 2008

Dark Choco Mousse Brownies



Bahan- bahan (18cm)
:

Brownies

  • 45g butter
  • 65g gula halus
  • 1 biji telur
  • 50g tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu besar serbuk koko
Dark Chocolate Mousse
  • 140g coklat masakan (dark chocolate)
  • 1 sudu besar gelatin
  • 100ml air
  • 2 biji telur putih
  • 200g whipping cream
  • 50g gula halus
Cara- cara:

Penyediaan Brownies.

  1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
  2. Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.
  5. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
Penyediaan Mousse.
  1. Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. Biarkan dalam 5 minit. (Jangan masukkan gelatin dulu kemudian air)
  2. Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double bowl'
  3. Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi. Biarkan sehingga sejukkan.
  4. Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.( Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh). Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
  5. Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim.
  6. Masukkan coklat tdi dan whipping krim ke dalam no.4. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang brownies tdi. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.
  7. Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse.(optional)
source : http://www.myresipi.com/top/detail/4792

2 comments:

Unknown said...

allie..myresepi ek?..kek ni sdap kan...heheheh

ummi said...

yup yup! aku suke btol!