Sunday, February 1, 2009

Stuffed Roast Chicken




Ingredients:
  • 1 chicken (approx. 1.2kg)
  • softened butter
for stuffing:
  • 1/2 cup chopped onion
  • 2 tablespoon butter
  • 2 teaspoons dried parsley
  • 2 cups soft bread crumbs
  • 1/2 large onion (chopped)
  • 1 batang celery ( chopped , dibuang daun)
  • 1 beaten egg
  • 1/3 cup milk
  • 2 cube chicken stok (pati ayam) diluted in a cup of water
  • salt
for gravy:
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 tablespoon corn starch
  • 1 teaspoon parsley
Directions:
  1. Bersihkan ayam dan bahagian dalam ayam.
  2. Dalam periuk, panaskan 2 tablespoon butter, kemudian tumiskan bawang. Masukkan celery. Masak sampai celery lembut. Kalau takut hangit, masukkan sedikit air stok ayam. Season to taste. Tutupkan api.
  3. Dalam mangkuk, pukul telur. Kemudian masukkan bread crumbs, kacau sebati.
  4. Masukkan adunan celery tadi ke dalam 3.
  5. Kemudian, masukkan susu dan air stok ayam sedikit demi sedikit untuk mendapatkan adunan yang elok. (Tidak perlu habiskan air stok ayam kalau adunan sudah cukup lembap)
  6. Panaskan oven to 180 darjah celcius.
  7. Sapukan keseluruhan badan ayam (dalam dan luar) dengan sedikit garam. Kemudian sapukan bahagian luar dengan butter. Letakkan ayam di dalam dulang oven yang agak dalam.
  8. Masukkan stuffing ke dalam ayam. Jangan sumbat terlampau penuh. Tutup lubang.
  9. Masukkan ke dalam oven, bakar selama 60 minit. Jikalau permukaan ayam nampak nak hangit, cover dengan aluminum foil.
  10. Selepas bakar, check bahagian dalam ayam untuk memastikan sudah cukup masak, kalau belum, masak lagik 7- 10 minit.
  11. Untuk gravy: Dalam periuk, panaskan baki chicken stock for stuffing tadi, masukkan 1 1/2 cups water dan kiub ayam. Masukkan lebihan stuffing tadi, parsley. Masukkan garam secukup rasa. Masukkan cornstarch yang dah di larutkan dalam air. Masak hingga agak pekat.
Source:
  • http://southernfood.about.com/od/bakedchicken/r/bl30320f.htm
  • http://allrecipes.com/Recipe/Old-Fashioned-Stuffing/Detail.aspx
  • http://allrecipes.com/Recipe/Chicken-Gravy/Detail.aspx
  • http://allrecipes.com/Recipe/Bread-and-Celery-Stuffing/Detail.aspx

Monday, January 5, 2009

Cinnamon Roll


Ingredients:
untuk adunan roti:
  • 1/2 cup susu suam
  • 1 telur, suhu bilik
  • 2 1/2 table spoon margarine, melted
  • 2 1/4 cups tepung roti
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 cup gula pasir
  • 1 1/4 teaspoon yis segera
untuk fillings:
  • 1/2 cup brown sugar
  • 2 tablespoon ground cinnamon
  • 2 1/2 tablespoons butter, melted
for glaze:
  • 1/2 package cream cheese, softened
  • 2 tablespoons butter, softened
  • 3/4 cup gula aising
  • 1/4 teaspoon vanilla extract
  • 1/8 teaspoon salt
  • 2 tablespoon susu suam
Cara-cara:
  1. Campurkan sebati gula, margarine yang telah dicarikan, garam dan telur ke dalam bowl besar.
  2. Masukkan tepung dan yis. Masukkan susu sedikit demi sedikit sambil uli adunan. Uli hingga sebati dan lembut.
  3. Cover bowl dan biarkan doh di tempat yang panas sehingga doh naik 2 kali ganda (about 1 hour)
  4. Selepas doh naik 2 kali ganda, keluarkan doh dari bowl dan letakkan di atas papan kayu, let it rest for 10 minutes. In a small bowl, combine brown sugar and cinnamon.
  5. Bentukkan doh ke bentuk 4segi , sapukan butter yang telah dicairkan dan taburkan cinnamon/gula mixture.
  6. Roll up doh, dan potong into 8 rolls. Place rolls ke dalam loyang yang telah di sapu butter. Cover dan biarkan naik 2 kali ganda (30minutes). Meanwhile, panaskan oven ke 200 darjah celcius.
  7. Bakar untill golden brown, about 15 minutes. Kalau bahagian atas hampir hangit, cover dengan aluminum foil.
  8. While rolls are baking, campurkan cream cheese, butter, vanilla extract, salt and milk ke dalam bowl, dan gaul sebati untuk glazing.
  9. Selepas bakar, check roll yang paling tengah, if it still sticky, bakar lagi 5 minit.
  10. Keluarkan rolls dari loyang, biarkan 5-10minit sebelum di letakkan glaze.
source : http://allrecipes.com/Recipe/Clone-of-a-Cinnabon/Detail.aspx
http://allrecipes.com/HowTo/Forming-and-Baking-Cinnamon-Rolls/Detail.aspx

Saturday, November 29, 2008

Sambal Ayam mudah


Ingredients ( 3-4 orang):
  • isi ayam @ ayam 1/2 ekor
  • 1 btg serai (diketuk)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 biji bwg besar (potong dadu2)
  • Air asam jawa pekat (approx. 1/2 cawan)
  • garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Kentang dan tomato (Jika suka)
Untuk di kisar:
  • 10 batang cili kering (direndam dalam air panas dulu)
  • 2 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • approx. 2 cm belacan
Cara- cara:
  1. Kisar bahan- bahan yang untuk dikisar.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan yang telah dikisar.Tumis hingga naik bau dan garing sedikit.
  3. Setelah agak garing, masukkan ayam, gaul sebati. Biarkan dalam 5minit.
  4. Masukkan air asam jawa, sos tiram , garam dan gula sesedap rasa.
  5. Masukkan kentang dan tomato. Kacau dan masak hingga agak kering dan ayam sudah masak.

Apple Butter by Microwave

















this Apple Butter is very easy which can be made by microwave. It tastes like a thick apple jam.

Ingredients (for 1 medium Jar):

  • 2 apple, dipotong dadu ( tidak perlu buang kulit)
  • 1/4 cup maple syrup
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon lemon juice
Method:
  1. Masukkan apple, lemon juice, maple syrup dan cinnamon ke dalam bekas yang microwave safe.
  2. Microwave on high for 15 minutes.
  3. Transfer mixture to a blender and process until smooth.
  4. Masukkan semula mixture to the bowl and microwave 5 minutes lagi.
  5. Biarkan sejuk dan transfer to a jar. Store in refrigerator.

Monday, November 24, 2008

Banana Caramel (Maple Syrup) Cake

Bahan- bahan (loyang 15~18 inch):
  • 120g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 80g gula
  • 3 sudu besar maple syrup
  • 50ml minyak masak
  • 2 biji telur
  • 1 biji pisang (besar)
  • 1 sudu besar + 2 sudu kecil air
Cara- cara:
  1. Alas bekas poundcake dgn oven paper atau sapu dgn butter . Panaskan oven ke suhu 180C.
  2. Ayak tepung dan baking powder.
  3. Masukkan telur, gula, minyak ke dalam mangkuk lain. Pukul sedikit. Isikan fry pan dengan air, panaskan. Bila air dah panas, letakkan mangkuk tadi. Kacau sehingga gula cair.
  4. Masukkan tepung yang telah di ayak ke dlm 3. Kacau sehingga sebati.
  5. Potong pisang lebih kurang 1cm panjang. Panaskan maple syrup dalam kuali pada api perlahan dengan. Dengan perlahan-lahan masukkan pisang yg telah dipotong. Sejukkan.
  6. Tuangkan maple syrup dan pisang ke dalam mangkuk tepung dan telur tadi. Kacau dengan perlahan.Tuangkan ke dalam loyang.
  7. Bakar dengan suhu 180c selama 30-35 minit.

source : http://www.myresipi.com/top/detail/2137

Saturday, November 22, 2008

Sheperd's Pie 2nd version (lidah Melayu)


Bahan- bahan:
(lapisan bawah)
  • 200g daging cincang (ayam pun x pe)
  • 1/2 biji bawang besar di potong dadu- dadu
  • 1 cawan mixed vegetables
  • 2 sudu besar serbuk kari (larutkan dalam 2 sudu besar air)
  • secubit garam
  • minyak untuk menumis
(lapisan atas)
  • 4 biji kentang di rebus dan dilenyek
  • 2 s/b mentega/majerin
  • 2 sudu teh garam
  • susu segar secukupnya
  • 2 s/b mozarella cheese (apa- apa cheese pun x pe)
  • sedikit daun basil (optional)
  • sedikit black pepper
Cara-cara:
Untuk bahagian bawah:
  1. Tumiskan bawang besar , kemudian masukkan serbuk kari yang telah dilarutkan dalam air.
  2. Masukkan daging cincang tumis sehingga masak (air daging kering).
  3. Masukkan mixed vegetables.
  4. Tambahkan garam dan adjust- adjust rasa nya sesedap rasa.
  5. Masukkan kedalam bekas untuk bakar.
Untuk lapisan atas:
  1. Campurkan kentang lenyek dengan mentega dan garam.
  2. Masukkan susu sehingga adunan lembut. (sesedap rasa, jangan byk sgt sampai lembik)
  3. Adjust- adjust sedikit rasa. Tambah sedikit garam kalau rasa tawar sgt.(Boleh juga di tambah dengan apa- apa herbs yang digemari)
  4. Masukkan adunan kentang+ susu di atas daging tadi dan ratakan
  5. Taburkan cheese dan basil dan black pepper ikut kegemaran masing- masing.
  6. Bakar di dalam oven pada 200 degree selama 25min (lapisan atas nampak kekuningan.)

Tuesday, November 18, 2008

Ayam percik -improved version

Ingredients:

  • 1/2 ekor ayam
  • 4 sudu makan minyak
  • 2 sudu makan air asam pekat
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan pekat
  • gula & garam ikut citarasa

Ingredients utk dikisar:

  • 6 ulas bawang putih
  • 4 batang serai
  • 2 sudu besar cili boh
  • 2cm halia
  • 5 ulas bawang merah kecil

Ingredients utk perap ayam:

  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu makan cili serbuk
  • 1 sudu besar kunyit serbuk

Cara-cara:

  1. Ayam diperap dengan ingredients utk perap. Perap sekurang2nya 1 hour,but lebih lama lebih baik.
  2. In a frying pam, masukkan minyak sedikit untuk goreng ayam. Goreng ayam, pada api yg agak besar, untuk garingkan sedikit bahagian kulit ayam sahaja. (ayam x payah goreng smpai masak pun x ape), sesudah goreng, ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan2 rempah yang sudah dikisar untuk kuah.
  4. Masukkan air asam.
  5. Masukkan air then biarkan sebentar
  6. kemudian masukkan santan, gula and garam secukup rasa.
  7. Masukkan ayam yang dah di goreng sikit tadi.
  8. Masak di api yang perlahan sehingga agak kering dan ayam sudah masak.