
my very own LOVE karipap
ingredients:
- for inti :
- potato 3 ketol
- one tin of corn
- serbuk kari
- bawang merah
- bawang putih
- black paper coarse
- for kulit:
- approx. 400g of wheat flour
- 1/2 buku butter
- approx. 1 teaspoon of salt
- bout 2 cups of cold water
- for inti:
- buang kulit potato and potong dadu
- tumis bhn2 tumisan, then masukkan potato yg tlh didadu and sedikit air
- biar beberape ketika , then masukkan serbuk kari yg dah ditmbah dgn air
- masukkan corn and add some black paper and salt
- tunggu smpai potato lembut
- if dh terlampau kering, b4 potato lembut, masukkan air sedikit lagi
- for kulit:
- masukkan tepung ke dlm a big bowl
- add salt then gaulkan sebati
- masukkan butter and gaul sehingga sebati
- then, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil adun tepung
- jika terlebih air dan rasa adunan macam melekat2 sgt, tmbahkan lagi sedkit tepung
- penghasilan:
- amik segenggam adunan tepung tadi, then buat bulat2
- lenyek2 bagi leper and letakkan inti di tengah
- lipat 2 then kelim di bahagian tepi
- goreng rangup semua karipap yg tlh dihasilkan
- hidangkan ketika panas
No comments:
Post a Comment